Civiele Techniek nummer 4 2016

(Thema Innovatie/ Civiele Techniek 70 jaar)

Verschijnt 26 mei 2016


Civiele Techniek 70 jaar

Civiele Techniek bestaat zeventig jaar. Om die reden  willen we vooruitblikken en laat de redactie vijf specialisten aan het woord die hun visie geven over vakgebieden die de komen de jaren het civieltechnische vakgebied zullen beïnvloeden.
Stefan Aarninkhof die per 1 juni van dit jaar prof. Marcel Stive opvolgt als hoogleraar Hydraulic Engineering aan de TUDelft bijvoorbeeld. Aarninkhof laat zijn licht schijnen over de invloed van klimaatverandering en bevolkingstoename in de delta’s op het werk van de civiel technicus. Prof. Theo Salet (TU Eindhoven/Witteveen+Bos) gaat in op de invloed van 3D-betonprinten (en materiaalontwikkeling) op de civiel technische constructies van de toekomst.

Prof. André Dorée, ProRail en hoogleraar bij het departement Civil Engineering aan de Universiteit Twente vertelt over de omgang met de groeiende complexiteit in de ondergrond, terwijl prof. Bart van Arem ingaat op de rol van ICT op de toekomst van wegtransport en weg-infrastructuur. Prof. Rolf Dollevoet (TU Delft) geeft ten slotte zijn visie op de ontwikkeling van het railtransport, waarvan hij verwacht dat het een steeds belangrijkere rol kan gaan spelen. Kortom, vijf hoogleraren met een niet te missen visie op het vakgebied.

geluidscherm


Innovatief lichtgewicht geluidsscherm: Wacerwall

In het najaar 2015 is het eerste innovatieve lichtgewicht geluidsscherm Wacerwall langs de provinciale weg N309 te Epe gerealiseerd.
VibraDyna

Nieuwe versie Rekenmodel VibraDyna voorspelt trillingen

Betrouwbare, uniforme rekenmodellen voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluidsoverlast zijn er al. Relatief nieuw is het model om trillingen te berekenen. Movares presenteert binnenkort een gebruiksvriendelijke versie van de beproefde rekenmethode VibraDyna. Dat zou zomaar de nieuwe standaard kunnen worden.BIM

Haags Startstation Erasmuslijn Deel 3: complexe puzzels oplossen met BIM

Zonder een geïntegreerd 3D-model is het complexe ontwerp voor het Haags Startstation Erasmuslijn eigenlijk niet te realiseren. Samenwerken volgens het Bouw Informatie Model (BIM) is niet alleen noodzaak, maar ook een logische vanzelfsprekendheid om de vele bouwtechnische puzzels op te lossen.Bioasfalt

Lignine maakt asfalt duurzaam

Lignine in plaats van bitumen als lijmstof in asfalt. Het klinkt duurzaam, maar kan het ook? In Zeeland loopt een proef waarin gekeken wordt of lignine zich in de praktijk een waardig bitumenvervanger toont. Maar voordat de duurzame grondstof op grote schaal in de wegenbouw kan worden geïntroduceerd, moet de lignineprijs naar beneden en de beschikbaarheid omhoog.


Snelbinder


Fietsbrug De Snelbinder: innovatief en duurzaam antivriesasfalt
Eerder berichtte Civiele Techniek al kort over fietsbrug de Snelbinder, de eerste brug in Nederland met antivriesasfalt. Nu het hele projectverhaal over een brug met een innovatief wegdek dat tot een temperatuur van -5°C niet bevriest.
Historie


Historie: negentiende-eeuwse monorails

Vijftig jaar geleden waren monorails het vleesgeworden toonbeeld van de vooruitgang. Toch was toen het eerste patent al anderhalve eeuw oud.
eclair
EClair: Multifunctioneel luchtzuiverend geluidsscherm
De huidige hoeveelheden fijnstof en schadelijke stoffen zoals NOx zijn op veel plekken te groot, vooral waar de verkeersdruk hoog is. lokale overheden en wegbeheerders werken daarom aan een scala aan emissiebeperkende maatregelen. Tegen deze achtergrond wordt door SGS INTRON gewerkt aan de ontwikkeling van EClair, een innovatief filtersysteem voor de afvang van fijnstof en NOx-emissies, geïntegreerd in een specifiek hiervoor ontworpen geluidsscherm.


tunnel

Veilige constructies door slimme glasvezelsensoren

Continu meten ofwel monitoren kan veel essentiële informatie opleveren over het gedrag van een constructie. Door het innovatieve glasvezelsensor-systeem van Fugro is nauwkeurige monitoring van bijvoorbeeld tunneldelen of andere ondergrondse constructies een stuk voordeliger geworden.