fietspad

Fietspad wekt eigen energie op


22 februari 2016 - In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat op innovatieve wijze wordt verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. Met dit zelfvoorzienend en autonoom systeem heeft de Amsterdamse haven volgens de gemeente een wereldprimeur. Men wil de pilot verder uitbreiden en stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare ledlampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini-windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op, want gelijkstroom hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom en andersom.

Dit systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en energiebedrijf Eneco. Het systeem verdient zich volgens de betrokken partijen terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik hoeven er geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn de benodigde kabels dunner. Dit alles bespaart in grondstoffen en investeringen. Met dit zelfvoorzienende systeem dat onafhankelijk is van het openbare wisselspanningsnet heeft Amsterdam een wereldprimeur te pakken.

Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat verhoogt volgens de gemeente het gevoel van veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

Bron: Gemeente Amsterdam>