Civiele Techniek nummer 4 2015

(Thema Innovatie + BIM)
Verschijnt 28 mei 2015Mangroves


Building with Nature in Indonesië:

Kwelders Waddenzee model voor herstel mangrovekust
Indonesië wil op grote schaal Nederlandse Building with Nature-technieken toepassen bij het herstellen van haar kusten. Vanwege de eerste veelbelovende resultaten wil Indonesië het proefproject verder opschalen.


relining

Drinkwaterkousrelining;

nieuwe techniek voor ondergrondse waterleidingsanering
Begin december werd met drinkwaterkousrelining een pilot gestart in de Sittardse wijk Hoogveld. Begin 2015 dronken de inwoners water uit de eerste waterleiding ter wereld die met dit systeem is gesaneerd. Deze innovatie heeft de InfraTech Innovatieprijs gewonnen in januari.
PanamaUitbreiding sluizencomplex Panamakanaal bijna gereed
In Panama wordt sinds 2007 hard gewerkt aan de uitbreiding van het sluizencomplex van het Panamakanaal. Het project is inmiddels voor zo’n 85 procent gereed. Om aan alle eisen te voldoen is een reeks innovaties toegepast.Staalvezelgewapende weg

Staalvezelgewapende weg op palen
In het groene hart van de randstad wordt een nieuwe weggebouwd. De weg loopt door het extreem drassige gebied tussen de plaatsen Nieuwkoop en het Woerdense Verlaat. Een aantal innovaties zijn toegepast om de nieuwe constructie te realiseren. De opbouw van de nieuwe weg is compleet anders dan de bestaande weg.
Dijkstabilisator
JLD-dijkstabilisator
De JLD-dijkstabilisator, een innovatief dijkverbeteringstechniek, wordt sinds november 2014 beproefd. Samen met de partners Antea Group en Wiertsema & Partners is met Deltares, die namens de opdrachtgever Waterschap Rivierenland de ontwikkeling begeleidt, is een proefopzet gemaakt. Inmiddels zijn de beproevingen op een door de gemeente Purmerend ter beschikking gestelde locatie gestart.

BIM

COINS


Trendsetter in BIM: open standaard COINS

Bij BIM wordt over het algemeen gedacht aan 3D-modellering. Maar dat is lang niet alles. Via de open BIM standaard COINS kan bijvoorbeeld ook andersoortige informatie, zoals rekenresultaten en verificaties worden uitgewisseld.Geoweb

Ingenieursbureaus werken samen in BIM
In het Rijkswaterstaat-project Meerjarenprogramma Geluid (MJPG) heeft Movares samen met ‘concurrent’ Grontmij de krachten gebundeld. Een nieuw systeem moet alle betrokken partijen bij dit complexe bouwproject realtime van dezelfde informatie voorzien. Het is een goed voorbeeld van BIM. Een veelgehoorde term in de bouwbranche, maar de praktijk blijft vaak achter bij de behoefte.

Erasmuslijn

Haags Startstation Erasmuslijn

Sinds november vorig jaar bouwt BAM Infra aan het nieuwe start- en eindstation voor de Erasmuslijn, de metrolijn tussen Den Haag en Rotterdam. Om meer ruimte op het spoor te maken, krijgt deze metrolijn een nieuwe eigen halte, genaamd ‘Haags Startstation Erasmuslijn’.Vijzelen

Vijzelen woningen voor dijkverbetering Kinderdijk-Schoonhovenseveer
Combinatie Dijkverbetering Molenwaard (CDVM) voert in opdracht van Waterschap Rivierenland de dijkverbetering tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer uit. Daarbij moeten er 55 woningen worden geamoveerd om plaats te maken voor de aanleg van een steunberm.Het Laar

Metamorfose Rijksmonument Landgoed Het Laar
Bij de plek waar het riviertje de Regge uitmondt in de Overijsselse Vecht ligt landgoed Het Laar. In 2013 en 2014 heeft waterschap Vechtstromen de buitenplaats van dit rijksmonument een metamorfose laten ondergaan. Hierbij is op bijzondere wijze civiele techniek toegepast in de historische en natuurlijke context van het landgoed.