Van Oord ontwikkelt systeem voor baggeren op grote diepte

5 mei 2015 - Gedurende de afgelopen jaren heeft Van Oord een techniek ontwikkeld voor het baggeren op grote waterdiepte. Het Deep Excavation System (DES) is een innovatieve methode om het profiel van de zeebodem geschikt te maken voor het installeren van offshore-pijpleidingen. Van Oord heeft het octrooi op de techniek verkregen.

Wanneer er offshore-pijpleidingen moeten worden gelegd, wordt een oneffen zeebodem vooraf geprepareerd door het aanbrengen van grote hoeveelheden steen. Als alternatief voor deze zogenaamde Subsea Rock Installation (SRI) techniek, heeft Van Oord in Australië en Noorwegen het Deep Excavation System toegepast. Bij deze projecten werden enkele duizenden kubieke meters harde en zachte grond gebaggerd in plaats van de installatie van honderdduizenden tonnen steen. Het combineren van deze baggertechniek met SRI kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor het voorbereiden van zeebodems voor de installatie van pijpleidingen.

Om te kunnen baggeren op diepten variërend van 100 tot tenminste 1.000 m kunnen de flexibele valpijpschepen Stornes en Bravenes (operationeel in 2016) van Van Oord worden uitgerust met het in eigen huis ontwikkelde Deep Excavation System. Dit systeem bestaat uit een combinatie van een geavanceerde grijper en een FPROV (Fall Pipe Remotely Operated Vehicle). Het DES heeft een zeer nauwkeurig positie-controlesysteem. Bovendien veroorzaakt het weinig vertroebeling in het water, wat heel belangrijk is als de werkzaamheden worden uitgevoerd in de buurt van een kwetsbaar marien milieu, zoals koraal.

Deep Excavation System (DES)
Bron: Van Oord>