Special events

Cursussen

Agenda

 

‘Hogesnelheidslijn verzakt’

De Hogesnelheidslijn-Zuid tussen Schiphol en de Belgische grens moet de komende jaren voor miljoenen euro's worden gerepareerd. Op sommige plekken verschuift het spoor en groeit er te veel mos op de betonnen delen onder de rails. Dat meldden verschillende regionale dagbladen van de Persdienst, op basis van de (36ste) voortgangsrapportage die staatssecretaris Wilma Mansveld op 7 april naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Al in 2007, toen de lijn werd opgeleverd, was duidelijk dat het spoor op enkele plaatsen verzakt of wegschuift. Dat effect blijkt nu ernstiger dan gedacht waardoor de komende jaren op twee tot vier plaatsen maatregelen nodig om grote schade te voorkomen. Dat staat in Zo schuift de baan in het Zuid-Hollandse Rijpwetering langzaam weg van de fundering. Extra damwanden en mogelijk ook nieuwe heipalen zijn nodig om dat tegen te gaan. Geschatte kosten: € 5,3 miljoen.
Bij Prinsenbeek (Breda Westerik) zijn problemen, onder meer met de drainage. Bovendien is de baansituatie bij Westrik niet in evenwicht. Aan één zijde rust er een hoog grondlichaam tegenaan (een inzetplaats voor overheidshulpdiensten) die aan de andere kant ontbreekt. Afgraven en eventueel een brug zou dit evenwicht kunnen herstellen. De verwachte kosten bedragen € 1,5 miljoen.

Download de voortgangsrappportage van de site van de Rijksoverheid>