Aquaduct Van Harinxmakanaal geplaatst

Vrijdag 29 augustus is het aquaduct in het Van Harinxmakanaal met succes geplaatst. Het nieuwe kunstwerk maakt deel uit van de Haak om Leeuwarden en bevindt zich in het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl. De aquaductbak is 32 meter breed, 47 meter lang, 10 meter hoog en weegt 12.000 ton.
De hele operatie werd door ruim 200 bezoekers van dichtbij gevolgd vanaf de twee uitkijkpunten. Ook de twee webcams werden goed bezocht. Gedurende de hele operatie keken steeds ongeveer 600 mensen van afstand mee vanachter hun computer, tablet of smartphone. Gedurende de gehele dag werkten ongeveer 100 medewerkers van aannemers Boskalis en Van Hattum en Blankevoort en projectmedewerkers van de provincie Fryslân samen om het aquaduct op zijn plek te varen.

De komende weken wordt het aquaduct verder afgebouwd. Zo wordt de bouwkuip waarin de aquaductbak is gebouwd geleidelijk weer leeggepompt en wordt hij omgebouwd tot toerit van het aquaduct. Tegelijkertijd worden de tijdelijke (front)wanden voor de beide ingangen van de aquaductbak verwijderd. Naar verwachting is deze doorbraak over ongeveer vijf weken een feit. De eerste auto’s en fietsers kunnen in december van dit jaar gebruik maken van het aquaduct, als het tegelijk met de gehele Haak wordt opengesteld voor het verkeer.

Bron: project De Haak>