Rokin
Hijsen dakbalken station Rokin24 juli 2014 - Afgelopen weken zijn bij station Rokin de dakbalken gehesen om de in- en uitrit van de parkeergarage te realiseren. Station Rokin is een bijzonder station omdat boven de metrohalte een parkeergarage van vijf verdiepingen ligt. Gepland stonden 10 nachten, maar dankzij een gedegen voorbereiding, goede weersomstandigheden en een voorspoedig verlopen uitvoering, is het werk in drie nachten geklaard.
De bouw van het station en de parkeergarage startte in 2004 met het maken van diepwanden en de aanleg van dakbalken en het dak. Vervolgens is de grond tot 26 meter diep uitgegraven. Daarna konden de betonnen wanden, parkeerdekken, vloeren en kolommen van de metrohalte en vijf parkeerlagen worden gestort. Om de in- en uitrit van de garage te realiseren zijn nu twee gaten van zo’n 30 meter lang in het dak van het station gemaakt.

Begin juli zijn de dakplaten verwijderd en 13 dakbalken, variërend van 6 tot 10 meter lang en zo’n 35 ton zwaar, gehesen. Na het hijsen van de dakbalken zorgen tijdelijke stempels ervoor dat de constructie ondersteund wordt tot dat de definitieve draagconstructie er is. De ruwbouw van de garage is medio 2015 klaar. Eind 2014 is de ruwbouw van station Rokin klaar.

Station Rokin van de Noord/Zuidlijn komt te liggen op de plek waar voorheen het parkeerterrein lag, tussen de Dam en het Spui. Er komt een ingang aan de kant van de Dam en een ingang aan de kant van het Spui. Het station ligt op 21,5 meter onder NAP. Per dag zullen zo'n 52.500 passagiers gebruikmaken van dit station. Daarmee is het, op het Centraal Station na, het drukste station van de Noord/Zuidlijn.

Bron: IBA>