Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op schaal getest

16 juli 2014 - Om Deventer, Zutphen en de dorpen langs de IJssel te beschermen tegen extreem hoogwater en overstromingen, wordt tussen Veessen en Wapenveld een acht kilometer lange geul aangelegd. De geul, die na de zomer wordt aangelegd, kan maximaal 45 procent van het IJsselwater afvoeren. Bij Deltares wordt op dit moment met een schaalmodelproef een belangrijk onderdeel van de hoogwatergeul getest: de inlaat, ofwel; de dijk waarover het hoogwater de geul wordt ingelaten.

De echte geul wordt 8 kilometer lang en tussen de 500 en 1500 meter breed; de inlaat wordt 800 meter lang. In de schaalproef wordt een deel van de inlaat op schaal 1:10 nagebouwd. Het model geeft inzicht in hoe de inlaat daadwerkelijk functioneert en welke voorzieningen nodig zijn om schade te voorkomen door instromend water uit de IJssel in de hoogwatergeul.

De geul is eind 2016 klaar en is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. (Zie ook Civiele Techniek nummer 1/2, 2014)

Bron: Deltares>