Slim systeem gaat filedruk rond Amsterdam verminderen

26 mei 2014 - Deze zomer gaat in en rond Amsterdam een proef van start, waaraan naar verwachting zo’n zestigduizend automobilisten meedoen. Via slimme systemen op de weg en in de auto (in-car) krijgt de bestuurder real-time informatie over de op dat moment handigste en snelste route. De Praktijkproef Amsterdam (PPA) moet straks leiden tot een forse afname van de filedruk en tot een betrouwbare reistijd. Dat meldt TNO vandaag op haar website. TNO vormt met ARS Traffic & Transport Technology een van de twee consortia die de in-car proef gaan uitvoeren. Ze richten zich op systemen in de auto die de automobilist van op maat gesneden reisinformatie voorzien.

De automobilist voert een rittenagenda in het systeem en die laat vóór vertrek steeds weten wat het ideale moment is om in de auto te stappen en welke route het slimst is om tijdig op de plaats van bestemming te komen. Tijdens de rit worden alternatieven doorgegeven, zodra zich onverwachte situaties voordoen.
Tijdens de proef gaat het om veel meer dan alleen slimme technologie. Gedragsbeïnvloeding is een minstens zo belangrijke component. Bij TNO werken daarom experts op het gebied van techniek, mobiliteit en menselijk gedrag samen met experts van ARS Traffic & Transport Technology. Ook bestuderen zij hoe de informatie op de meest gebruikersvriendelijke en veilige manier is te presenteren. De proef heeft inmiddels grote belangstelling vanuit het buitenland getrokken, waaronder China. Ook is de PPA genomineerd voor een iMobility Award 2014.
De PPA is een initiatief van Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam. Zij werken samen met de TU Delft en verschillende bedrijven. Zo draagt PPA bij aan het actieprogramma Connecting Mobility van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Bron: TNO>