ProRail investeert in comfortabelere, betere en slimmere stationsSpoorbeheerder ProRail investeert de komende tien jaar € 3,5 miljard in het vernieuwen en comfortabeler maken van stations. De stations krijgen meer liften, hellingbanen, sanitaire voorzieningen, camera’s en andere technische snufjes. Dat blijkt uit het jaarverslag van ProRail dat op 24 april gepubliceerd.
ProRail beheert het drukste spoornet van Europa. Langs de meer dan 7.000 kilometer spoor liggen ruim 400 stations. Jaarlijks besteedt het bedrijf zo’n 350 tot € 400 miljoen aan onder andere vernieuwing, onderhoud en dagelijks beheer van deze stations.
De afgelopen tien jaar zijn er ruim vijftig moderne stations bijgebouwd of vernieuwd. ProRail zegt continue in gesprek te zijn met de verschillende overheidslagen en vervoerders over de toekomst van stations. Dat gaat over nieuwe stations of over het verbeteren  of aan passen van stations op de toekomst.
Veel van de plannen voor nieuwe stations bevinden zich nog in de fase van bespreking met lokale en regionale bestuurders. Daarbij wordt rekening gehouden met de bouw van nieuwe wijken, de afstand tot het spoor van huizen en andere factoren.
Stations die op korte termijn worden uitgebreid of geopend zijn Maastricht-Noord en Lansingerland-Zoetermeer. Voor alle overige plaatsen geldt dat met lokale en/of regionale overheden bestuurlijke gesprekken plaatsvinden over mogelijkheden of dat al is besloten dat er geen station komt.

Meer bij ProRail>