Van Nieuwenhuizen geeft startsein voor aanleg A16 RotterdamMinister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 18 maart het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de A16 Rotterdam. De nieuwe snelweg zorgt ervoor dat het verkeer in de drukke regio Rotterdam vlotter kan doorrijden. De Rijksweg met tunnel wordt 11 kilometer lang en volledig energieneutraal.
De minister onthulde in Rotterdam in het Terbregseveld, het eerste bouwbord in het bijzijn van regionale bestuurders. Gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) droeg in de vorm van een hectometerpaal symbolisch de provinciale weg N209 over aan de minister. De A16 Rotterdam vervangt straks een deel van deze weg.
 De A16 Rotterdam is een verbinding tussen de huidige A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De 11 km lange nieuwe A16 zorgt ervoor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter door kan rijden. Dat moet zorgen voor minder sluipverkeer in de omliggende gemeenten.
 De nieuwe Rijksweg wordt ingepast met grondwallen, een half verdiepte tunnel van 2,2 kilometer door het Lage Bergse Bos, geluidschermen en extra geluiddempend asfalt.
Met het oog op duurzaamheid wordt de weg inclusief tunnel volledig energieneutraal.
De kosten voor de aanleg van de nieuwe weg bedragen bijna € 1 miljard, inclusief een projectgebonden regionale bijdrage van € 92 miljoen Daarnaast investeert de regio nog eens € 14 miljoen extra in onder andere geluiddempend asfalt.
 
De weg wordt aangelegd door De Groene Boog, een consortium van Besix, Dura Vermeer, Van Oord, TBI (Mobilis, CroonWolters & Dros), Rebel en John Laing. Het contract omvat ook het beheer en onderhoud voor een periode van 20 jaar.

Meer bij RWS>