Special events

Cursussen

Agenda


Civiele Techniek nummer 4 2017

(Thema Innovatie + katern Circulaire economie)
Verschijnt 29 mei 2017

Innovatie

IJzeroeur   ‘IJzeroer’: duurzame bouwstof in weg- en waterbouw
In Civiele Techniek nummer 8 van 2016 verscheen een artikel over de ontwikkeling van jong ijzeroer om kunstmatig waterremmende lagen aan te brengen met behulp van een natuurlijk product. In diverse laboratoriumproeven is de injecteerbaarheid van diverse mengsels onderzocht.  Inmiddels is de ontwikkeling van ijzeroer zover dat het tijd werd voor een praktijkproef waarbij met lansen onder een kanaal wordt geïnjecteerd.
Pompschepen   Pompschepen op stoom
Niet alleen in de Nederlandse rivieren, maar in meer delta’s wereldwijd dringt het zoute water vaker en verder landinwaarts vanwege zeespiegelstijging en het vaker optreden van droogteperiodes. Ontzilten is duur en de schade loopt snel in de miljoenen. Pompschepen zijn enkele jaren geleden al geopperd als mogelijke oplossing. Nu worden er studies uitgevoerd naar kansen en risico’s in verband met het uitdiepen van de Nieuwe Waterweg.
Dijkbogen   Dijkbogen verbeteren taludstabiliteit
Leren van het verleden, geeft oplossingen voor het heden. Maar geldt dit ook binnen de civiele techniek? Advies- en ingenieursbureau Movares inspecteerde een bestaande spoordijk uit de jaren 30 en deed hierbij een uitzonderlijke vondst. Hieruit werd het idee geboren voor een innovatie voor de rivierdijkversterking, waarbij constructieve bogen gebruikt worden. Ofwel: dijkbogen.
WacerWall2   Duurzaam lichtgewicht geluidsscherm: WacerWall
In het najaar 2015 is het eerste innovatieve duurzame lichtgewicht geluidsscherm WacerWall gefundeerd op staal, langs de provinciale weg N309 te Epe gerealiseerd (zie artikel in Civiele Techniek nummer 4 - 2016). Vorig jaar is in Berkel-Enschot, gelegen nabij Tilburg, een tweede scherm gerealiseerd, maar nu geprefabriceerd en gefundeerd op open stalen buispalen. Ook in Zwolle is een tweede project op palen gerealiseerd. Octrooi is aangevraagd en wordt na de zomer verwacht.
Zonnepanelen in middenberm   Zonnepanelen in de middenberm
Het opwekken van duurzame energie staat volop in de belangstelling staat. Er worden mogelijkheden ontwikkeld om zo min mogelijk energie te verbruiken en ook om energie op te wekken. De doelstelling om in 2030 een volledige energieneutrale infrastructuur in Nederland te hebben is reeds geformuleerd. Eén van de ideeën: de middenberm van snelwegen benutten voor de opwekking van zonne-energie.
Vliegveld   Solar Runway: Voormalige landingsbaan wordt duurzaam warmtenet
In Soesterberg worden in de komende jaren ongeveer 1000 nieuwe woningen gerealiseerd. In de ‘achtertuin’ van Soesterberg ligt een voormalig vliegveld. Ing. C. (Carel) Bense woont in Soesterberg en zag in deze enorme plak functieloos asfalt een warmtecollector. Hij zag in de landingsbaan de mogelijkheid om een CO2-neutraal warmtenet te realiseren. Een uniek concept: nog nergens op de wereld is een voormalig vliegveld omgebouwd tot duurzaam warmtenet.


Circulaire economie

Peter Rem   ‘Geen kilo’s, maar waarde’
‘Parijs en een omslag naar een circulaire economie zijn alleen te realiseren door een revolutionaire aanpak in de bouw’, zei Taskforce-voorzitter Bernard Wientjes toen hij op 28 maart het eerste exemplaar van De Bouwagenda overhandigde aan het kabinet. Maar wat is dat eigenlijk ‘circulaire economie’? Civiele Techniek sprak met prof. dr. Peter Rem, specialist op het gebied van grondstoffen en recycling aan de TU Delft.
Paviljoen   Het paviljoen met de zeven levens
’Het paviljoen met de zeven levens’ is een nieuw concept voor een toekomstbestendig ontwerp(proces), ontwikkeld door StudioSK/Movares, Bruil en Studio RAP. Het paviljoen, van 3D-geprint beton, heeft een organische vorm met een lichte, minimale constructie, waar alleen materiaal toegepast wordt waar nodig. Daar valt veel winst te behalen, onder meer in het kader van CO2-reductie.
DuboCalc  

Nieuwe webbased versie van DuboCalc
Cenosco en Royal HaskoningDHV hebben in opdracht van Rijkswaterstaat de nieuwe, webbased versie van DuboCalc gelanceerd. DuboCalc is een rekenprogramma om de duurzaamheid en milieukosten van grond-, weg- en waterbouwwerken te berekenen en één van de instrumenten uit de Aanpak Duurzaam GWW.