Special events

Cursussen

Agenda

 

Nederlandse kust komende 50 jaar superstormproof

 

7 november 2016 - Door de stijgende zeespiegel moet ons land zich steeds beter beschermen tegen overstromingen en stormen. Volgens de overheid is met de afronding van de laatste zwakke schakel aan de Nederlandse kust, in West-Zeeuws Vlaanderen, de Nederlandse kust de komende 50 jaar weer superstormproof. De kustversterking in Zeeuws Vlaanderen werd op 7 november door minister Schultz van Haegen opgeleverd.

Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen jaren in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma de kust van Breskens tot aan Cadzand-Bad volgens eigen zeggen niet alleen veiliger, maar ook aantrekkelijker gemaakt. Zo greep de gemeente Sluis de kustversterking aan om de badplaats Cadzand-Bad flink op te waarderen.  Tussen de nieuwe strekdammen is in een publiek-private samenwerking een jachthaven aangelegd. Op de strekdammen liggen X-blocks (voorgevormde betonblokken in de vorm van een x) om hoge golven te breken. Het is de eerste keer dat X-blocks worden gebruikt langs de Nederlandse kust.
Bij Waterdunen werd een zogenoemd klimaatduin aangelegd, die dermate groot en sterk is dat het bescherming moet bieden voor de komende 200 jaar. Het hoogste duin is zo'n 18 meter hoog en de breedte van het landduin bedraagt circa 300 meter.

De werkzaamheden zijn eind 2009 gestart. De drie eerste deeltrajecten (Nieuwvliet-Groede, Herdijkte Zwarte Polder en Breskens) zijn tussen 2010 en 2012 opgeleverd. De laatste twee trajecten (Waterdunen en Cadzand-Bad) waren/zijn respectievelijk medio en najaar 2016 klaar.
De versteviging van de ruim 10 kilometer in West-Zeeuws Vlaanderen kostte € 130 ruim miljoen.

Ministerie van I&M>