100 jaar Geotechniek in Nederland

Datum: donderdag 13 september 2018
Tijd: 14:00 uur
Locatie: Grote Kerk, Kerkstraat 8, 1381 XN Weesp

Voorafgaand is er de mogelijkheid om vanaf 13:00 uur vanaf Amsterdam Centraal met de stoomtrein mee te rijden naar station Weesp (opstappen op station Schiedam of Hollands Spoor behoort eventueel ook tot de mogelijkheden).

Op vrijdag 13 september 1918 vond bij Weesp één van de grootste treinrampen plaats in de Nederlandse geschiedenis. De oorzaak was het wegzakken van de spoordijk. De in 1889 aangelegde dijk was door hevige regenval van de voorgaande dag zo verzadigd geraakt met water dat het dijklichaam instabiel werd en afschoof. Als gevolg van de treinramp ontstond een behoefte aan kennis over het gedrag van grond. Enige jaren na de treinramp werd dan ook het Laboratorium voor GrondMechanica opgericht. Daarmee wordt de treinramp in het algemeen gezien als het startsein voor de ontwikkeling van de hedendaagse Geotechniek in Nederland.


Op donderdag 13 september a.s. wordt het 100-jarig bestaan van het vak Geotechniek gevierd o.a. met een rit met een stoomtrein, een wie-bouwt-de-sterkste-dijk competitie door leerlingen van plaatselijke basisscholen, prijsuitreiking en een officieel gedeelte. Eén van de gasten die we zullen verwelkomen is prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wij verwelkomen u die dag graag vanaf 14.00 uur in de Grote Kerk te Weesp. Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt u ontvangen met koffie/thee en lekkernijen. Na afloop is er een borrel met aansluitend een lopend buffet.

Voorafgaande aan de bijeenkomst in de Grote Kerk bestaat de unieke mogelijkheid om vanaf 13:00 uur mee te rijden met een stoomtrein. Bij uw aanmelding kunt u aangeven of u interesse heeft om mee te rijden. Het aantal plaatsen is echter beperkt.

Het aanmelden voor deze activiteit staat vooralsnog alleen open voor leden van het KIVI. Vanaf 24 juli kunnen ook niet-leden zich aanmelden zolang er nog plaats is.

Aanmelden via de website https://www.kivi.nl/afdelingen/geotechniek/activiteiten/activiteit/100-jaar-geotechniek-in-nederland

Let op: KIVI-leden dienen bij aanmelden eerst ingelogd te zijn. Dan verschijnt het correcte inschrijfformulier.